Björnlandet

Ett spännande utflyktsmål längs Konstvägen Sju Älvar är Björnlandets Nationalpark som ligger i södra delen av Västerbottens län, ca 4 mil sydväst om Fredrika. Nationalparken invigdes 1991 och är till storleken 1100 hektar. Härifrån kan du göra en vandring genom riktig vildmark i en av länets värdefullaste urskogar. Terrängen är kuperad och blockrik, med branter och lodräta stup. I den östra delen av nationalparken finns en vandringsled med informationstavlor på väg upp mot en utsiktsplats.

Tallen dominerar i området och de äldsta är åtminstone 450 år gamla. Torrträd, högstubbar och liggande trädstammar är rester från äldre trädgenerationer. Här finns också minnen från gamla tiders skogsbränder. Vissa mindre områden, framför allt gransumpskogarna, har klarat sig från skogsbrand och här täcks de gamla granarna av hänglav. På några få ställen inom Björnlandet har det förekommit myrslåtter under 1800-talet och i östra delen av parken finns rester av en huggarkoja och ett stall. Området utnyttjas sedan urminnes tider som vinterbetesland av samerna, men är i övrigt mycket lite påverkat av mänsklig aktivitet.

Djurlivet består främst av älg, mård och skogshare men även björn och lodjur. De vanligaste fåglarna är tjäder, lavskrika, bergfink men även en och annan kungsörn eller fjällvråk kan ses seglande över området. 

Hur hittar jag dit?
Nationalparken nås bäst från vägen mellan Fredrika och Åsele. En avtagsväg söderut, någon mil från Fredrika, leder ned mot Fjälltuna och därefter mot Flärkån. Sista sträckan går över Flärkån in till Angsjön vid nationalparkens östra gräns. Skogsbilvägen från Flärkån upp till parkentrén plogas inte på vintern.

Från bil- och bussparkeringen vid Angsjön når man enkelt parkentrén med informationsskylt, utedass och grillstuga. In i parken går en vandringsled upp till toppen av Björnberget.

Käringberget Ekopark

Ekopark Käringberget ligger beläget mellan Fredrika och Bjurholm efter Konstvägen Sju Älvar (riksväg 92) och här finns allt den friluftsintresserade kan önska sig. Ekoparken bjuder på ett mycket varierande skogslandskap, där höga berg möter älv och myrvidder. Djurlivet i ekoparken är rikt. Här bygger bävern sina dammar och de grova gamla tallarna är utmärkta boträd för kungsörn och andra rovfåglar. Orre, gråspett och mindre hackspett är bara några av alla fåglar som trivs i de gamla lövskogarna.

Här finns fina bär- och svampmarker, fiske i både strömmande vatten och sjöar. 

Ekopark Käringberget erbjuder goda möjligheter till jakt och fiske. I flertalet av småsjöarna i ekoparken finns även inplanterad regnbåge, harr och naturligt lekande öring. 

I ekoparken finns ett småviltsområde på ca 3000 ha som idag arrenderas av naturturistföretaget Naturupplevelser Viska i Fredrika. De arrangerar jakt på exempelvis skogsfågel och bäver i området. Jakt och fiskestugor för uthyrning finns på området. 

Det finns också många strövstigar med rastplatser och vackra utsiktsplatser vilket ger tillfälle att uppleva den storslagna naturen. Området är också rikt på forn- och kulturlämningar samt ett viktigt vinterbetesland för rennäringen. 

Rangelsten och Sprut’n

Två mil utanför Fredrika ligger byn Tallsjö och nordväst om byn, på Rangelberget, ligger Rangelsten. Det är ett enormt flyttblock som ställts på högkant. Stenen som är cirka 7 meter hög och 4 meter bred  har formats av inlandsisen ca 7000 f.Kr. Stenens ovansida är nästan helt platt och är en utmärkt utsiktsplats och har alltid varit ett populärt utflyktsmål. Med bil kan man ta sig upp på Rangelberget och därifrån följer man en snitslad stig fram till stenen. 

På väg upp till Rangelsten kan man stanna och titta på Sprut´n, ett litet vattenfall i naturskön miljö. Fallet ligger i Abborvattenbäcken som förbinder Abborrvattnet med Stenbittjärnen. Där kan man stanna och grilla på iordningställda grillplatser med vindskydd.