Sevärdheter Karta

1. Hembygdsgården

2. Drottningparken

3. Buddharama Tempel

4. Poem - Konstvägen

5. Baksjölidens Kvarnanläggning

6. Asplunda lanthandel

7. Vargträsk ekomuseum

Hembygdsgården

Första stugan att placeras på Sjönäs var den nuvarande Bagarstugan, som uppfördes i Fredrika på 1820-talet och har brukats både som arrest, kyrkvaktmästarbostad, kommunal pensionärsbostad samt som campingstuga de första åren på Sjönäs. Lögdastugan är den mest besökta eftersom där ordnas både sommarcafé och adventsmarknad. Inne i Hörlingstugan finns en loppis på nedervåningen där många fynd kan göras.

Långbäckenstugan, byggd på 1850-talet, är ett museum där det bland annat finns en gammal skolsal att beskåda på övre våningen. Vitterstugan är en timrad fäbodstuga som byggdes vid Holmforsens norra sida efter Gideälven för mer än 200 år sedan. Det äldsta inristade årtalet man kan se på timret är från 1829. På området finns även ett sommarkök, ett båtmuseum, en utescen, utedass och moderna toaletter, samt två härbren och en mindre stuga. Vid sjön finns ett båthus. Omkring området finns en gärdesgård uppförd. 

Drottningparken

Intill torget i Fredrika ligger den härliga Drottningparken, som fått sitt namn efter den drottning som också namngav samhället. Parken anlades av ideella krafter genom Intresseföreningen Fredrikas Framtid och invigdes med pompa oct ståt den 13 september 1995 då 300 personer samlades. Dåvarande kommunalrådet Sören Skoglund klippte bandet över bron, Revygänget Näktergalningarna underhöll, Hemvärnet bjöd på ärtsoppa, de stora träskulpturerna tillika Fredrika-souveniren Fredrik & Fredrika invigdes och gästgiveriet R. Cruse bjöd på tårta! 

Buddharama Tempel

I Fredrika, södra Lappland, finns en av Europas sista vildmarker och på toppen av ett berg fann Sveriges högsta buddhistiska munk Phramaha Boonthin Taosiri fridens närvaro 2004.

"Denna platsen finns för ett tempel"

"Och jag finns för att bygga det." 

Vintern 2004 beslöt den thailändske theravadabuddhistiske munken Phramaha Boonthin Taosiri att bygga ett tempel i södra Lappland på ett berg i Fredrika, Åsele kommun. Phramaha Boonthin Taosiri och den organisation han knutit till sig, ansvarar för planering och finansiering.

Inledningsvis köptes markområdet och munken anlitade konsulter för framtagande av ritningar. Efter en invigningsceremoni med stensättning år 2005 har arbetet fortskridit stegvis. Vatten, avlopp och bredband är framdraget till byggplatsen. Under 2006 genomfördes förberedande markarbeten och en 4½ m hög staty av munken Luang poo Thuad placerades på berget. 2007 kom en över 8 m hög staty av Buddha på plats. Det byggdes en scen och två mindre hus. 2008 kom två elefantstatyer till berget. De symboliserar fred, frid, skönhet och välkomnande. 

För övrigt innebar år 2008 en omvälvande tid eftersom effekterna av regimskiftet i Thailand 2006 och den globala ekonomiska krisen slog till med full effekt även i Fredrika. Den planerade byggstarten av själva tempelbyggnaden under år 2008 fick framflyttas då förnyad bedömning av den finansiella situationen krävdes i dessa ekonomiska kristider. Den globala finansiella osäkerheten kvarstod under 2009 men Phramaha Boonthin Taosiri fick trots det fler sponsorer och allt mer kapital säkerställs till tempelbygget.

I avvaktan på att det nya templet ska bli klart har buddhisterna ett tempel i en äldre fastighet i närheten av byggplatsen. Alla är välkomna att besöka munken.

Poem - Konstvägen

Poem för en imaginär älv av Sigurdur Gudmundsson

Ett stycke ut i sjön Skinnmuddselet, 6 km väster om Fredrika, där landskapet spricker upp med storslagna utsikter mot de stigande konturerna i nordväst, reser sig ett ensamt klippblock upp genom vattenytan.

Ovanpå den lite kantigt formade stenen balanserar en drygt tre meter hög och rikt förgrenad renhornsliknande figur i gjuten brons. Från en liten stenbumlingsbeströdd utvidgning av vägbanken, som löper genom sjösystemen, tecknar sig skulpturen mot en storslagen fond av tät granskog och allt resligare bergsmassiv.

Eftersom vattennivån i selet varierar beroende på regleringar förändras såväl avståndet mellan betraktare och konstverk som verkets synliga volym över vattenytan. Om vintern när isen tjocknat öppnas möjligheten för en promenad ända fram.

Konstvägen Sju Älvar är en 35 mil lång konstutställning, som sträcker sig från kusten i Holmsund i öster till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen i väster.

Under en resa från kust till fjäll passerar man i tur och ordning de sju älvarna – Vindelälven, Umeälven, Öreälven, Lögdeälven, Gideälven, Ångermanälven och längst uppe i Södra Lapplands fjällvärld når man Saxälven. Under denna resa får man också uppleva och beskåda 13 vackra, fantasifulla och minnesvärda konstverk.

Text: http://www.konstvagen.se/ 

Baksjölidens Kvarnanläggning

Baksjölidens Kvarnanläggning ligger drygt en mil utanför Fredrika samhälle och består av en skvaltkvarn och en spånhyvel från 1860-talet. Kvarnen var viktig för byborna förr i tiden. Tack vare den kunde människorna i Baksjöliden mala den egenproducerade säden till mjöl som var ett av de viktigare födoämnena. Kvarnar av denna modell användes även till att 'gröpa' korn vilket innebär kvarnstenarna skiljs åt så att kornet endast krossas till flisor. Dessa flisor användes senare vid brännvinskokning. Även spånhyveln var viktig eftersom hyvlat spån användes till tak vid husbyggen. Tyvärr hann den ursprungliga anläggningen förfalla men restaurerades 1962-1965 av Domänverket och genomgick under hösten 2015 ytterligare en restaurering av Sveaskog. 

Vid skvaltkvarnen finns vindskydd med grillplats. I anslutning till anläggningen finns även ett naturreservat och ett större fångstgropssystem. Kvarnbäcken och området omkring den är verkligen en miljö av kulturhistoriskt intresse.

Kontakta Ingrid Fransson, Baksjölidens byaförening, för guidning och visning av kvarnen!
073 064 05 93

Asplunda Lanthandel

På gården Asplunda i Tallsjö by drevs en speceri- och diversehandel från 1895 till några år in på 1950-talet. Till handelsboden kom traktens bönder och skogsarbetare för att bland annat köpa amerikanskt fläsk, kaffe, snus, mjöl, salt och socker. Handlaren O A Edman sålde dessutom tusentals ton havre, som hästarna utfodrades med. Förutom dessa basvaror fanns även ett mera flärdfullt utbud av till exempel vin, sidendukar och tapeter. 

Tallsjö by hade sina glansdagar på 1930-talet, med nära 300 invånare vintertid. Byn blev ett centrum för skogsbolagen i nedre lappmarken. Gide Husum AB (senare MoDo AB) hade kontor på bolagsherrgården mitt i byn och flera andra skogsbolag byggde ståtliga tjänstebostäder för sina faktorer och inspektorer. Skogsarbetare från trakterna runt omkring kom till byn för att jobba med timmerhuggning och timmerkörning, flottning och tumning. Ruljansen i handelsboden var stor. Man sa, att om inte handlare Edman funnits, hade många fått svälta ihjäl, för här fick man kredit år efter år även om man inte kunde göra rätt för sig. 

När handlaren O A Edmans barnbarnsbarn Agneta Renman och hennes man Kent övertog Asplunda 1998, hade huset stått helt tomt i nästan 20 år. Efter fem års varsam restaurering öppnades Asplunda åter för allmänheten 2003 - nu som ett levande museum med handelsbod, lager, kontor och bostad och har sedan dess besökts av tusentals nöjda besökare. Allt är bevarat och återställt som det en gång var, och en guidad visning genom Asplunda lanthandel är en fascinerande vandring genom en annan tid - en kulturhistorisk pärla som vittnar om en axpansiv epok i bygdens historia.

Sedan 2017 så visas inte längre Asplunda Lanthandelsmuseum mot bokning. Men berättelsen finns kvar här på sidan.

Ekomuseet i Vargträsk

I byn Vargträsk, som ligger ca 3 mil från Fredrika, finns ett ekomuseum som visar nybyggarepokens och självhushållens tid med utställning i västerbottenshus, lagård och bagarstuga. Gamla redskap av olika slag, kartor och beskrivande teckningar och målningar är några av alla de inslag du får ta del av vid ett besök här.

I byn Vargträsk speglas perioden från 1761 fram till elektrifieringen 1940. Inom ett geografiskt begränsat område återfinns det mesta som var nödvändigt under självhushållets tid – allt från tjärdal, getarkoja, översilningsäng, linsänkartjärn och olika byggnader till skohötäkt och flottningsdamm. Här anordnas hästvandring till tröskverket, sommarladugården och myrslåtterängen där rester av en översilningsdamm och vattensåg kan ses. Efter naturstigen vid sjön finns fångstfällor i sin naturliga miljö. Vid lågfjället Stor-Svartliden finns getarkoja och ”hästtomlan”.

Ekomuseet drivs av Hembygdsföreningen Ekomuseet Lappmarksbyn Vargträsk i ett nära samarbete med Vargträsk Intresseförening. 

Ekomuseet har öppet under sommartid.